Hils på familien Styrmansen

Familien Styrmansen på fire bor i et gammel trehus i Oslo, og består av Thale (16), Hennie (13) og foreldrene Karin og Per Øyvind. De er alle opptatt med sitt på dagtid, og mesteparten av døgnet går med til jobb, skole og forskjellige fritidssysler. Vanligvis er middagen dagens samlingspunkt, men nå har hele familien fått en felles interesse: De er nemlig vår testfamilie i Start hjemme-eksperimentet.

Hils på familien Styrmansen

Selv om familien har et oppriktig ønske om å leve mer bærekraftig, er det hjemmet de bor i som er den største utfordringen. Det er nemlig et gammel trehus fra 1899 som krever sitt for å holde kulden ute, og varmen inne. For å virkelig kunne gjøre en forskjell må familien klare å redusere energibruken, spare vann og redusere avfallsmengden betraktelig for å nå hjemmets klimamål.

Hils på familien Styrmansen

Før eksperimentet startet syklet Karin og Per Øyvind til og fra jobb hver dag – året rundt. Det betyr at de allerede gjorde en hel del for å være snille mot miljøet. Gjennom Start hjemme håpet de å bli enda mer miljøbevisste, og Karin ønsket spesielt å se mulighetene som finnes for strømsparing hjemme. Hun har stor tro på at alle tiltak hjelper på veien mot å leve mer miljøvennlig. Per Øyvind håper at eksperimentet kan vise at bærekraftig adferd kan være med på å senke familiens kostnader, i tillegg til å bidra positivt til miljøet.

Hils på familien Styrmansen

Hennie går i 8. klasse på Øraker ungdomsskole. Hun spiller fotball, trener friidrett og er glad i å sy på egen symaskin og å lage ting selv. Hun håper at hun i løpet av eksperimentet kan lære noen lure sparetriks som hun kan dele med andre.

Hils på familien Styrmansen

Thale går i første klasse på Foss videregående skole. På fritiden er det basket som er hennes hobby, og i tillegg til å spille på Persbråtens jenter 19-lag, så trener hun et jenter 11-lag. Thale ønsker å bli mer miljøbevisst, og ser frem til å både lære et og annet selv, samtidig som hun kunne tenke seg å være et miljø-forbilde, særlig for jentene hun trener i basketball.

 

Sammen med familien Styrmansen, IKEAs egne eksperter og en gjeng med klimaforskere har vi gått gjennom hjemmet deres og funnet ut hvor mye CO2e familien kan spare. Det skal ikke så mye til for å gjøre en forskjell, både på egen lommebok og for miljøet.

Lurer du på hvordan du også kan leve mer bærekraftig hjemme?

  1. Test klimautslippet i hjemmet ditt med kalkulatoren vår
  2. Se hvilke tiltak du selv kan gjennomføre
  3. Bli med på Start hjemme-utfordringen på ducky.no for å se hvor mye du sparer fra dag til dag